Правителства на страни от Източна Африка, както и ООН, съобщиха за нарастващ брой загинали и разселени след наводнения, предизвикани от продължили седмици проливни дъждове в региона, предаде ДПА.

Само в Кения и Сомалия повече от 200 души са изгубили живота си. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи днес, че броят на смъртните случаи в Сомалия е 96, а 746 000 души са напуснали домовете си, за да се спасят от наводненията. Смята се, че общо два милиона човека в страната са били засегнати от бедствието.

Броят на загиналите при наводненията в Сомалия вече е близо 100 души


Ситуацията се влошава и в съседна Кения. Министърът на вътрешните работи Реймънд Омоло каза, че в източноафриканската страна са загинали най-малко 120 души. Освен това хората от 90 000 домакинства са били подслонени в 120 лагера за временно настаняване.

Наводненията в региона бяха предизвикани от проливни дъждове, свързан с климатичния феномен Ел Ниньо, отбелязва ДПА. Хуманитарни организации вече предупредиха за нарастващ брой на случаи на холера и други заболявания, причинени от застоялата вода в районите, пострадали от наводнението. Положението е особено тежко в провинцията, както и в по-бедни градски райони без канализационна система. 

През последните години Сомалия, Североизточна Кения и части от Етиопия бяха силно засегнати от суша. Дъждовните периоди в региона обикновено възникват два пъти в годината, но през последните пет такива сезона нямаше достатъчно валежи, посочва ДПА.

Феноменът Ел Ниньо, причинен от затоплящата се тропическа част на Тихия океан, предизвиква климатични аномалии, например проливни дъждове в сухи райони и суша в дъждовни зони. Той се наблюдава на всеки две до седем години. Изследователи на климата казват, че глобалното затопляне засилва още повече особено тежките последици от Ел Ниньо, отбелязва ДПА. 
Анелия Пенкова/БТА