Сомалия наводнения
Сомалия наводнения / БТА
Броят на хората, загинали в Сомалия при наводненията, причинени от проливните дъждове, нарасна на 96 души,  съобщи държавната информационна агенция СОННА, предаде Ройтерс.

"Броят на загиналите при наводненията в Сомалия нарасна на 96 души", съобщи агенцията в Екс и добави, че числото е било потвърдено от Махамууд Моалим, ръководител на националната агенция за управление на бедствия.

Подобно на останалата част от Източна Африка и Африканския рог, върху Сомалия непрестанно се изсипват проливни дъждове, които започнаха през октомври и  са причинени от климатичните явления Ел Ниньо и Дипол в Индийския океан (ДИО). И двете са климатични модели, които оказват влияние върху повърхността на океана и предизвикват валежи над средното ниво.

Наводненията в Сомалия са описани като най-тежките от десетилетия насам и доведоха до разселването на около 700 000 души, сочат данни на ООН.

Интензивните дъждове предизвикаха широко разпространени наводнения в цялата страна, което доведе до разселване на хора и изостри вече съществуващата хуманитарна криза, причинена от дългогодишните бунтове.

В съседна Кения наводненията досега са отнели живота на 76 души, сочат данни на Кенийския Червен кръст, а също така са предизвикали широкоразпространено разселване.
Пламен Йотински/БТА