/ iStock
Най-малко 15 души са загинали в Кения, където наводненията са отнесли десетки къщи и са опустошили земеделски земи след проливни дъждове, съобщи Червеният кръст.

През последните дни в страната, особено в сухата северна част, паднаха проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и потопиха пътища, а подобни сцени се случиха и в други части на Източна Африка, предаде АФП.

"От вчера са засегнати 15 264 домакинства, като се съобщава за 15 жертви", заяви кенийският Червен кръст в X. "Повече от 1 000 животни са загинали, а най-малко 97 хектара земеделска земя е била унищожена", допълни той.

Миналия месец хуманитарната агенция на ООН (OCHA), заяви, че през периода октомври-декември Източна Африка вероятно ще се сблъска с по-силни от обичайното дъждове поради явлението "Ел Ниньо". "Силните ветрове могат да откъснат покриви, да изкоренят дървета и да причинят структурни повреди", съобщи метеорологичният департамент на Кения.

"Ел Ниньо" е естествен метеорологичен феномен, който се свързва с повишена топлина в световен мащаб, както със суша в някои части на света така и с проливни дъждове в други.

От началото на настоящия дъждовен сезон над 20 души са загинали, а над 12 000 други са били принудени да напуснат домовете си в региона Сомали в Етиопия поради внезапни наводнения, съобщи регионалното правителство през уикенда.

Най-малко 14 души са загинали и в Сомалия, се казва в доклад на OCHA. "Най-малко 47 100 души са се преместили на по-високи места, за да избегнат риска от наводнения", заяви агенцията, като добави, че в някои райони проливните дъждове са прекъснали достъпа до пазари и земеделски земи.

Африканският рог е един от най-уязвимите от изменението на климата региони, а екстремните метеорологични явления се случват все по-често и по-интензивно.

От края на 2020 г. Сомалия, както и части от Етиопия и Кения, страдат от най-тежката суша в региона от 40 години насам.

В края на 2019 г. най-малко 265 души загинаха, а десетки хиляди бяха разселени по време на двумесечни непрестанни валежи в няколко държави в Източна Африка.

Екстремните метеорологични условия засегнаха близо два милиона души и погубиха десетки хиляди животни в Бурунди, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Танзания и Уганда. 
БГНЕС