Повече от 20 души загинаха, а над 12 000 други бяха принудени да напуснат домовете си в района на Сомали в Етиопия поради внезапни наводнения, предизвикани от проливни дъждове, съобщи регионалното правителство.

Мостовете и пътищата са унищожени от пороя, което затруднява достигането до засегнатите домакинства, се казва в изявление на регионалното държавно комуникационно бюро на Сомали, на което се позовава АФП. Съобщава също за щети на добитък, посеви и имущество. „Над 20 души са загинали при наводнението досега... над 12 000 семейства са разселени“, се казва в изявлението. „Нарастващите валежи и прогнозите показват, че рискът от наводнения остава висок. Хуманитарната агенция на ООН предупреди миналия месец, че източна Африка вероятно ще се сблъска с по-силни от нормалните дъждове през периода октомври-декември поради феномена Ел Ниньо.

Ел Ниньо е естествен модел, свързан с повишена топлина в световен мащаб, както и суша в някои части на света и проливни дъждове на други места. Африканският рог е един от регионите, които са най-уязвими от изменението на климата, и екстремните метеорологични явления се случват с повишена честота и интензивност. От края на 2020 г. Сомалия, както и части от Етиопия и Кения страдат от най-голямата суша в региона от 40 години. В края на 2019 г. най-малко 265 души загинаха и десетки хиляди бяха разселени по време на два месеца на безмилостни валежи в няколко страни в Източна Африка.

Силните проливни дъждове засегнаха близо 2 млн. души и отнесоха десетки хиляди животни в Бурунди, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Танзания и Уганда. 
БГНЕС