Настаняват Легия в луксозен затвор
Настаняват Легия в луксозен затвор / netinfo

Милорад Улемек –Легия, главен обвиняем за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, скоро ще се премести от Централния затвор в Белград в нова, удобна килия, намираща се в комплекса на сградата на Специалния съд. Там той ще може да гледа телевизия, да пише романите си на компютър, да си изстудява соковете в хладилник, ще има санитарен възел с душ и топла вода и прозорец, от който ще може да диша чист въздух, пише сръбският вестник “Курир”.

Вчера журналисти от изданието разгледаха помещенията в новия “суперзатвор”, в който освен Легия ще бъдат преведени и повечето от останалите обвиняеми пред Специалния съд. В момента се прави ремонт на помещенията, в които ще бъдат прехвърлени “специалните обвиняеми”, който ще приключи след два месеца. Килията на Легия ще бъде модерна, по европейските стандарти.

Журналистите видяха, че в момента се прокарва електроинсталацията, така че ако искат и ако съдът им разреши, затворниците ще могат да използват технически уреди. Друга новост, също по европейските стандарти, е, че затворниците ще могат да дишат свеж въздух. За разлика от Централния затвор на Бачванска улица, където затворниците са между четири стени, в новите помещения те ще имат прозорец с дневна светлина. Естествено, решетките на прозорците са подразбират.

След няколко зими в студените килии обвиняемите пред Специалния съд накрая ще могат и да се стоплят, защото в нови килии ще има радиатори. Те ще могат и да се къпят, защото във всяка стая има санитарен възел с топла вода. За прекарания ток управителят на Окръжния затвор в Белград Мирослав Мицич казва, че напрежението ще бъде 50 волта, което означава, че не са възможни злоупотреби или токов удар.

Освен груповите килии ще има и 15 единични килии. За допълнителната хигиена – бръснене и подстригване, затворниците ще разполагат и с помещение за бръснарница. Планира се и здравен пункт.