/ iStock
Ливанските власти са арестували 20 души след стрелба в близост до посолството на САЩ в Бейрут.

Твърди се, че нападението е било в знак на солидарност с палестинците в Газа, съобщи съдебен източник за АФП.

Сириец беше арестуван на 5 юни след стрелбата в посолството, а съдебен служител заяви тогава, че нападателят е извършил нападението "в подкрепа на Газа".
Посолството на САЩ написа в Х, че "в близост до входа е била съобщена стрелба с леко стрелково оръжие" и че "благодарение на бързата реакция" на ливанската армия, силите за сигурност "и екипа за сигурност на посолството ни, нашият обект и екипът ни са в безопасност".

Мъж откри огън по посолството на САЩ в Ливан

Съдебен източник заяви, че "броят на арестуваните във връзка с нападението срещу американското посолство е нараснал на 20 души, включително сирийския нападател Каис Фарадж, който се лекува във военната болница в Бейрут".

"Сред арестуваните са баща му, брат му, духовници, които са му давали уроци по религия, и тези, с които е бил в постоянен контакт", допълва източникът, който наблюдава предварителните разследвания на разузнавателните служби.

Източникът добави, че в зависимост от резултатите от разследването, което се стреми да установи дали някой от заподозрените е имал връзки с клетка на групировката "Ислямска държава" или с други бойни групировки, може да бъдат арестувани или освободени още хора.

Според наличните доказателства е малко вероятно нападението да е част от организирана операция.

Стрелецът е действал "сам". Ливански гражданин, работещ за посолството, е получил леки наранявания на окото.

По-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър обяви, че Вашингтон е наясно, че арестуваното лице изглежда е носело "знаци на ИДИЛ", визирайки групировката "Ислямска държава".

По думите му Съединените щати "провеждат съвместно с ливанските власти пълно разследване на действителните мотиви".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС