Най-малко 8 убити и над 90 ранени в атентат в Бейрут
Най-малко 8 убити и над 90 ранени в атентат в Бейрут / снимка: Reuters

Най-малко осем души бяха убити и над 90 са ранени в атентат с кола бомба в източната част на Бейрут, предаде Франс прес.

Ливанската информационна агенция АНИ, която цитира Гражданската защита, уточни, че нападението е извършено на 200 метра от офис на християнската опозиционна партия "Катаиб" ("Фаланга"), която е против режима в Сирия на президента Башар ал Асад, отбелязва АФП.

Бомбата избухнала в пиков час в християнския район Ашрафие.

Няколко коли са се подпалили, а фасадата на многоетажна сграда е доста повредена.

Експлозията идва в момент на засилено напрежение между ливански политически фракции, които са на противоположни позиции относно конфликта в Сирия.

В атентата е убит високопоставен представител на ливанските сили за сигурност, предадоха световните агенции. Началникът на разузнавателния отдел на ливанската полиция Уисам ал Хасан е бил мишена на нападението и е сред загиналите, посочва БТА

Генерал Хасан беше близък до лидера на антисирийската и прозападна опозиция в Ливан Саад Харири. Той е водил неотдавнашно разследване, довело до разкриването на заговор за бомбено нападение и ареста на ливански просирийски политик. Уисам ал Хасан освен това е водил разследването, замесило Сирия и Хизбула в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири при атентат в Бейрут през 2005 г. Очакваше се генералът да оглави ливанските сили за сигурност в края на годината.