Повече от хиляда пожарникари продължават да се борят с големия горски пожар, който изпепели обширна част от борова гора в Югозападна Франция, в регион, който вече беше опустошен от пожари миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Местните власти казаха, че над 68 квадратни километра площи са изгорели от вчера насам в департаментите Жиронд и Ланд. Очаква се температурите в региона да достигнат до 40 градуса днес. Евакуирани са 10 хиляди души, а поне 16 жилища са изпепелени от огъня.

Над 3 хил. души бяха евакуирани във Франция заради пожар

Премиерът на Франция Елизабет Борн и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен ще посетят евакуираното градче Остенс днес, за да се срещнат с пожарникарите, спасителите, местните власти и доброволците. Дарманен каза, че девет самолета и два хеликоптера са в готовност да се включат в борбата с огъня.

Близо 6000 души бяха евакуирани заради пожари във Франция

Регионът на Жиронд беше обхванат миналия месец от големи горски пожари, които наложиха евакуацията на над 39 хиляди души, включително местни и туристи.

Франция преживява четвърта гореща вълна през тази година, а правителството предупреди, че държавата се сблъсква с най-тежката суша, откакто се водят подобни статистики.
БТА