/ БГНЕС
Френският висш орган за прозрачност на обществения живот публикува декларациите за имуществото на министрите от правителството на президента Еманюел Макрон, от които става ясно, че над една трета от тях са милионери, съобщава в. "Паризиен".
 
Президент на богатите ли е Макрон? Във всеки случай, в правителството му има неколцина богаташи, по-специално сред министрите от гражданското общество, назначени именно заради професионалния им успех, изтъква изданието.
 
Макрон ще отпразнува рождения си ден по кралски (СНИМКИ)

В категорията на най-богатите е екологът католик Никола Юло с имущество на стойност близо 7,3 млн. евро. От тях все пак 3,1 млн. евро са собственост на неговата консултантска компания Еол, а 2,5 млн. евро струват двете му къщи в областта Бретан и в Корсика. Министърът на екологичния и солидарен преход е и предвидлив - направил си е застраховка живот за близо 1 млн. евро.
 
Никола Юло притежава също така девет моторни превозни средства, от които шест автомобила, мотоциклет, яхта и електрически скутер на обща стойност 105 000 евро. Той е вторият най-богат човек в правителството след министъра на труда Мюриел Пенико, която притежава 7,5 млн. евро.
 
Официалната снимка на Макрон - обект на пародии в социалните мрежи (СНИМКИ)

Пенико - бившата ръководителка на "Човешки ресурси" в международния гигант Данон и бивша съветничка на социалистката Мартин Обри, министър на труда в правителството на Лионел Жоспен, е вложила близо 4 млн. евро в недвижими имоти и държи 1,8 млн. евро в единайсет банкови сметки, посочва "Паризиен".
 
Министърът на културата Франсоаз Нисен е декларирала имущество за над 5,6 млн. евро, от които 4 млн. евро в 43,45% обикновени акции от компанията Льо Розие, акционер на издателска къща.
 
Доста богата е и министърът на отбраната Флоранс Парли, бивша служителка в държавните железници Ес Ен Се Еф (SNCF) и в Ер Франс (Air France), която обявява 4,6 млн. евро, от които 41% в апартамент и къща, собственост на агенция за недвижими имоти, информира Ройтерс.
 
Сувенирите, свързани с Макрон, пораждат голям интерес

Министърът на солидарността и здравеопазването Анес Бюзен декларира близо 3 млн. евро, от които обаче 500 000 евро са заеми, които трябва да връща. С имущество от 48 000 евро министърът на публичните дейности и финансите Жералд Дарманен е като Малечко Палечко в правителството, посочва Ройтерс. Колегата му министър на икономиката Брюно Льо Мер декларира 430 000 евро, от които спестовен влог със 120 000 евро.
 
Премиерът Едуар Филип се нарежда някъде по средата, с декларирано имущество от 1,7 млн. евро, включително два апартамента на стойност съответно 400 000 и 1 250 000 евро, но за които има да връща кредити на обща стойност близо 340 000 евро.
БТА