Наблюдатели от ЕС ще следят дали Русия изтегля войските от Грузия
Наблюдатели от ЕС ще следят дали Русия изтегля войските от Грузия / снимкa: БГНЕС

ЕС ще изпрати наблюдатели в Грузия, които да се уверят, че Русия спазва ангажимента да изтегли войските си от грузинска територия. Това каза в Брюксел върховният представител на съюза за външната политика Хавиер Солана. Той отрече възможността на днешната извънредна среща на съюза да бъде прието решение за санкции срещу Русия. Очаква се също така ЕС да назначи свой специален представител за Грузия.

Ако се съди по думите на Солана, очаква се по-късно днес идеята за наблюдатели да бъде одобрена от лидерите на 27-те държави членки и мисията да започне ефективно през октомври. Европейските пратеници ще бъдат около 200 и ще се присъединят към 40-те служители на Евросъюза, които вече са на грузинска територия.

Въпреки идеята за изпращане на мисия, ЕС остава дълбоко разделен за поведението спрямо Русия. Страни като Франция, Германия и Италия са против санкции срещу Москва.

Британският премиер Гордън Браун обаче призова да бъдат прекъснати преговорите за ново стратегическо споразумение между ЕС и Русия. Британската идея намира подкрепа сред страни като Полша и бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония.

Очаква се лидерите на 27-те държави да одобрят икономическа помощ за Грузия. На срещата в Брюксел България е представена от премиера Сергей Станишев и вицепремиера Ивайло Калфин, които на пресконференция по-късно тази вечер ще представят българската позиция.