/ БТА
Рано сутринта днес на борда на петролен танкер в Оманския залив са се качили лица във военни униформи, които не са били оторизирани да направят това, предаде Асошиейтед прес, като цитира предупреждения на частна разузнавателна фирма и на консултативна група, ръководена от британски военни.

Подробностите около последното превземане на плавателен съд в Близкия изток засега остават неясни.

Британската служба към кралските военноморски "Морски търговски операции на Обединеното кралство",  заяви, че инцидентът е започнал рано тази сутрин във водите между Оман и Иран в район, през който преминават кораби, влизащи и излизащи от Ормузкия проток - тясното устие на Персийския залив, известен и като Арабски залив, през което преминава една пета от продавания по света петрол.

Британската организация уточни, че е получила доклад от агент по сигурността на кораба. По-нататъшните опити за осъществяване на връзка с кораба са се провалили. 

Частната разузнавателна фирма "Амбри" заяви, че "шестима военни" са се качили на кораба, който тя идентифицира като петролния танкер "Свети Никола". Мъжете са закрили камерите за наблюдение, докато са се качвали на борда.

Танкерът е свързан с гръцката корабна компания "Емпайър навигейшън", базирана в Атина. През септември същата компания се призна за виновна за контрабанда на подложен на санкции ирански суров петрол и се съгласи да плати глоба в размер на 2,4 млн. долара по дело, свързано с танкера "Суец Раджан", превозвал около 1 млн. барела петрол.

Засега и 5-ти флот на САЩ, който патрулира в Близкия изток, не е отговорил на молбата за коментар във връзка с инцидента. Няма потвърждения и от Иран и Оман.
Асен Георгиев/БТА