Мюсюлмани протестираха в Турция и Гърция срещу антиислямския филм
Мюсюлмани протестираха в Турция и Гърция срещу антиислямския филм / снимка: Reuters

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мюсюлмани емигранти, които демонстрираха в центъра на Атина срещу антиислямския филм.

Според полицията събралите се били близо хиляда. Сблъсъците започнали, когато демонстрантите се опитали да разкъсат полицейския кордон и да тръгнат към американското посолство, на два километра оттам.

Тази демонстрация, организирана от асоциации на пакистански, афганистански и бангладешки емигранти, е първата от този род в Атина след разпространяването на филма "Невинността на мюсюлманите".

В Гърция има близо 500 000 мюсюлмани емигранти. Турската общност, главно в североизточните райони край гръцко-турската граница, наброява 100 000 души.

Няколкостотин демонстранти се събраха и в Истанбул, за да протестират срещу антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите" и карикатурите на пророка Мохамед, публикуани във френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо".

Демонстрацията бе организирана на площад Таксим в квартала на дипломатическите мисии, посочва БГНЕС. Демонстрантите изгориха американски и израелски знамена под възгласите "Аллах е велик!", "Смърт на Америка!" и "Смърт на Франция!".

Полицията за борба с безредиците бе разположена на площада и блокира достъпа до френското посолство. Протестът завърши без инциденти.

Чуйте повече в предаването "Кой говори" по темата за протестите срещу антиислямския филм и "Арабската есен":