Мушараф ще положи клетва в началото на следващата седмица
Мушараф ще положи клетва в началото на следващата седмица / снимка: БГНЕС

Очаква се пакистанският държавен глава Первез Мушараф да положи клетва като цивилен президент в началото на следващата седмица, съобщи главният прокурор Малик Мохамед Каюм, цитиран от Франс прес. Днес Върховният съд на страната реши, че преизбирането му на 6 октомври е законно.

Съдът ще изпрати решението си в писмен вид на избирателната комисия, която единствена има право да обяви законността на резултатите от президентските избори. Резултатите след това ще бъдат огласени от министъра на вътрешните работи. Писменото становище на съда ще бъде готово едва утре, уточни Каюм.

Върховният съд, чиито състав беше променен с налагането на извънредно положение в началото на ноември, така че да включва лоялни към Мушараф членове, отхвърли днес и последната жалба на опозицията за избираемостта на президента.

Ищците смятаха, че конституцията задължава Мушараф да подаде оставка като началник щаб, преди да се кандидатира за преизбиране. Мушараф обеща да направи това веднага, след като стане ясно със сигурност, че е преизбран.