/ iStock/Getty Images
Русия обяви двама служители на посолството на Германия в Москва за „персона нон грата“ в отговор на решението на Берлин да експулсира двама руски дипломати след присъдата на Върховния съд в Берлин по делото за убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили.

На 20 декември посланикът на Германия е извикан в руското външно министерство, където му е съобщено, че двама от дипломатите в мисията са обявени за нежелани в отговор на неприятелското решение от страна на германското правителство. Дипломатът е уведомен, че руската страна ще реагира в бъдеще симетрично на всички подобни конфронтационни действия от страна на Берлин, се казва в разпространено от пресслужбата на министерството съобщение.

Берлин обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Пред посланика е изразен „решителен протест“ срещу действията на Берлин и руската страна отхвърля категорично голословните и нямащи връзка с действителността обвинения за участието на руски държавни структури в това престъпление. Според Москва, присъдата има характер на явна политическа поръчка.

На 15 декември Върховният съд на Берлин осъди на доживотен затвор руски гражданин по делото за убийството на Зелимхан Хангошвили. Съдът се съгласи с аргументите на прокуратурата, че убийството е извършено по поръчка на държавните структури на Русия. В резултат на това Берлин обяви двама руски дипломати за „персона нон грата“.
БГНЕС