Мощният тайфун Фанфон се насочи към Токио
Мощният тайфун Фанфон се насочи към Токио / снимка: Gulliver/Getty Images

Мощният тайфун Фанфон се насочи към Токио, след като удари Южна Япония и отне живота на най-малко един американски военен на остров Окинава, предаде Асошиейтед прес. Други двама са изчезнали.

Метеорологическата служба съобщи, че тайфунът се е отдалечил от крайбрежието на остров Шикоку в Югозападна Япония, минавайки през южните Окинава и Кюшу. Скоростта на вятъра е била до 144 км/ч.

Японската брегова охрана информира, че трима членове на ВВС на САЩ са били отнесени от големи вълни - единият е намерен мъртъв, двама се во-дят безследно изчезнали.

Има и няколко ранени на остров Кюшу, където над 25 000 домакинства останаха без ток.

Циклонът наруши и работата на транспортната система на Южна Япония. Около 150 самолетни полета по вътрешни линии бяха отменени, предаде ТАСС.

Метеоролозите прогнозират проливни дъждове в Централна Япония.

Предупреждение за бурята е обявено в 11 от 47-те префектури в страната. Възможни са наводнения и свличания на земни маси в планинските райони. В центъра на тайфуна скоростта на вятъра е до 45 метра в секунда, а при пориви - до 65 метра в секунда. Височината на морските вълни под атмосферната стихия възлиза на 12 метра и повече.

Хората са приканени да не излизат на улицата, ако не е крайно наложително. В превод от лаоски език името на тайфуна Фанфон означава звяр.