/ ThinkStock/Getty Images
Петима дипломати в посолството на Русия в Молдова бяха обявени за персона нон грата в страната, заяви днес пред журналисти в Кишинев говорителката на министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова Ана Самсон, цитирана от ТАСС.
 
Тя отказа да посочи имената на петимата дипломати.  Експулсирането беше потвърдено от руския посланик в Молдова Фарит Мухаметшин, който отказа коментар, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Проруският президент на Молдова Игор Додон осъди решението на проевропейското правителство на страната, наричайки го "възмутително" и целящо да подкопае молдовско-руските отношения.

"Дълбоко съм възмутен от този неприятелски акт от страна на представителите на молдовската дипломация и категорично го осъждам", посочи Додон в комюнике. "Това възмутително решение на правителството е насочено против действията на държавния глава за възстановяване на отношенията с Русия", добави президентът. По думите му, това решение вероятно е било взето "по заповед на Запада, от страна на онези, които са разтревожени от конструктивния и ефективен диалог между президента на Молдова и Кремъл".
 
БТА