Млад сириец е първият мигрант, съден в Германия по подозрение, че е агент на ИД (СНИМКИ)
Млад сириец е първият мигрант, съден в Германия по подозрение, че е агент на ИД (СНИМКИ) / sxc.hu

19-годишен сириец бе изправен днес пред съдии в Берлин на първия процес срещу кандидат за убежище, заподозрян, че е внедрен от джихадистката групировка "Ислямска държава" сред мигрантите, пристигнали в Германия през 2015 г., предаде Франс прес.

Обвиняемият Шаас ал Мохамад влезе в съдебната зала, облечен със син пуловер, като криеше лицето си. Два полицейски камиона бяха паркирани пред съдебната сграда, за реда следяха и полицаи с автомати.

Мерките за сигурност са подобни при всеки голям процес, изтъкна говорителката на съда Лиза Яни, според която делото може да продължи при закрити врати. Причината е, че обвиняемият се третира като непълнолетен по част от обвиненията.

Арестуван на 22 март 2016 г., Шаас ал Мохамад ще бъде осъден най-рано през април. Обвиненията в "членство в терористична организация в чужбина" и "нарушение на закона за бойните оръжия" го заплашват с до 10 години затвор.

Джихадистите са в пълен подем в Германия

Вербуван през 2013 г. от „Ислямска държава" в Сирия чрез имама на родното си село, той преминава духовно и военно обучение, участва в ред операции на ислямистите. После "продължава да работи" с джихадистката организация и след пристигането си в Германия през лятото на 2015 г., твърди прокуратурата в обвинителния акт. Избрал е "потенциални мишени за нападение" в Берлин, по-специално Александерплац, Бранденбургската врата и Райхстага, където заседават парламентаристите.

Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г.

Според федералния съд той е предавал информация по телефона до Сирия за броя на хората и на автомобилите, намиращи се там в един или друг час от деня. Прокуратурата го обвинява също, че е действал като "свръзка за потенциални атентатори" и е "информирал за своето местоположение по принцип с оглед да извърши нападение в Германия".

Източник: БТА