Мишел Темер встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия, предадоха агенциите. Това стана на тържествена церемония в заседателната зала на Федералния сенат (горната камара на бразилския парламент).

Темер заемаше поста на вицепрезидент при Дилма Русеф.

7 ключови момента в одисеята на Дилма Русеф

"Обявявам встъпването в длъжност на президента на Федерална република Бразилия Мишел Темер за периода от 31 август 2016 г. до 31 декември 2018 г.", заяви на церемонията председателят на Сената Ренан Калейрос, цитиран от ТАСС.

Мъжът, който натисна спусъка и превзе поста на Дилма Русеф

След това новият президент беше обграден от свои привърженици, които опитаха да се снимат с него. Някои от тези снимки веднага се появиха в социалните мрежи.

Вчера бразилският Сенат гласува да отстрани Русеф от поста й, кулминацията на едногодишна битка, парализирала най-голямата страна в Латинска Америка и изложила на показ дълбоките разломи сред народа й във всякакви аспекти, от междурасовите отношения до социалните разходи, отбелязва Асошиейтед прес.

Отстраниха Дилма Русеф като президент на Бразилия

Макар и отстраняването на Русеф да беше очаквано от мнозина, решението бе една от ключовите глави в колосалната политическа битка, която далеч не е приключила. Русеф беше първата жена президент на Бразилия, като биографията й включва и период като марксистка партизанка, лежала в затвора и изтезавана по време на диктатурата през 70-те години. Беше обвинена, че е нарушила фискалното законодателство при управлението на федералния бюджет.

Мишел Темер официално е новият президент на Бразилия (ВИДЕО)
netinfo

Цялата битка се развихри на фона на широкообхватно разследване за подкупи на стойност милиарди долари в държавната петролна компания "Петробраз". Продължилото две години следствие доведе до осъждането на затвор на десетки водещи бизнесмени и политици от целия политически спектър и крие заплаха за много от същите депутати, които гласуваха Русеф да бъде отстранена, посочва Асошиейтед прес.
Вече бившият президент твърдеше, че много от противниците й просто са искали да я премахнат от пътя си, за да могат да спасят самите себе си чрез намеса в разследването, което тя отказала да направи.

Източник: БТА