7 ключови момента в одисеята на Дилма Русеф
7 ключови момента в одисеята на Дилма Русеф / БГНЕС, архив

Корупция, икономическа криза и напрежение в правителствената коалиция белязаха трудния втори мандат на бразилския президент Дилма Русеф, която на 31 август бе отстранена окончателно от поста си от Сената, предаде Франс прес.

Решението беше взето в горната камара на бразилския парламент с 61 срещу 20 гласа. Това е далеч повече от необходимите 54 гласа, представляващи мнозинство от две трети. Сенатското решение сложи край и на 13-годишното управление на Партията на трудещите се на Русеф, посочва БТА.

Отстраниха Дилма Русеф като президент на Бразилия

Агенцията припомня седем ключови момента от историческата политическа криза, довели до импийчмънта на лявата президентка, обви нена в манипулиране на обществени фондове:

1. Най-голямата икономика в Латинска Америка е в рецесия от второто тримесечие на 2015 г., при която се комбинират нарастване на инфлацията, ръст на безработицата и силно влошаване на състоянието на обществените фондове. Икономическата активност се сви с 3,8 на сто през 2015 г., кризата избухна и в крайна сметка засегна Русеф, чиято популярност рязко спадна.

2. На 4 март 2016 г. бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва, управлявал страната от 2003 г. до 2010 г., основател на управляващата Партия на трудещите се, беше събуден от полицията. Той беше задържан за кратко и разпитан във връзка с разследването около петролния гигант "Петробраз". През следващите месеци Да Силва беше обвинен за опит за възпрепятстване на правосъдието, получаване на подкупи и пране на пари.

3. На 13 март 2016 г. три милиона бразилци участваха в исторически протести под лозунга "Долу Дилма!". Мащабните протести бяха резултат от месеци на организационна дейност на дясната опозиция, целяща да се поиска оставката на Дилма Русеф и да се протестира срещу корупцията.

Скандалът "Петробраз" все пак засегна Партията на трудещите се, макар и не пряко самата Русеф. Засегната беше и партията на изпълняващия длъжността президент на Бразилия Мишел Темер, както и голяма част от политическия елит.

4. На 16 март Лула да Силва беше назначен за началник на канцеларията на Русеф. Същата вечер федералният съдия Сержио Моро, натоварен със случая "Петробраз", публикува запис на телефонен разговор между президентката и Лула да Силва, който показва, че назначението му има за цел да го защити от евентуално задържане. Същия ден номинацията му беше отменена от правосъдието.

5. В края на март 2016 г. кризата се изостри, след като ръководството на партията Бразилско демократично движение, опора на правителствената коалиция, се оттегли от правителството, подтиквана от лидера си Мишел Темер. Последва верижна реакция. Други политически съюзници също напуснаха президентския кораб. Съдбата на президентката беше на практика предрешена.

6. През април депутатите одобриха с голямо мнозинство започването на процедура за отстраняване на Русеф и изпращането на случая в Сената. На 12 май президентката беше отстранена от власт при историческо заседание на Сената, което откри пътя за провеждане на започналия в четвъртък процес за импийчмънта й. 75-годишният вицепрезидент Мишел Темер, когото тя обвинява в организирането на парламентарен държавен преврат, временно пое поста изпълняващ длъжността. В случай, че Дилма бъде отстранена, той ще остане начело на страната до парламентарните и президентски избори през 2018 година.

7. На 29 август тази година Дилма Русеф показа, че има борбен дух, като се яви лично пред Сената, за да произнесе реч в своя защита. След това отговаря търпеливо и спокойно на въпросите на сенаторите в продължение на над 14 часа.

Източник: БТА