/ iStock/Getty Images
За Ковачевски това е безотговорно
Лидерите на двете най-големи партии в Република Северна Македония Димитър Ковачевски и Християн Мицкоски си размениха реплики по повод обявената от ВМРО-ДПМНЕ активна блокада на работата на парламента след 10 май с искане за предсрочни избори. 

„Това е безотговорно поведение, което не носи добро на никого, освен на този, който го подтиква, а това е (бившият премиер) Никола Груевски, който явно все още дава заповеди на председателя на ВМРО-ДПМНЕ. Парламентът трябва да бъде място, където се коват, където се вземат решения за справяне особено с кризата в резултат на случващото се в Украйна и блокирането на работата му е най-лошото нещо, което един политик може да направи в този момент", подчерта Ковачевски, уточнявайки, че все пак това не е нищо ново, защото и в този момент много закони в парламента не могат да бъдат придвижени. 

Ковачевски призова депутатите да бъдат отговорни, защото блокирането на парламента не означава нищо повече от блокиране на това, което трябва да се направи за гражданите.  

От своя страна Християн Мицкоски заяви, че лично той и ВМРО-ДПМНЕ неколкократно през последните сто дни са призовавали за единство и диалог по въпроса за предсрочни избори и ако от СДСМ наистина смятат, че са силна и стабилна партия, ще се явят на избори, за да получат „ясен четиригодишен мандат да прилагат политики, които според тях хората подкрепят, поне според техните партийни изявления."
БТА