/ Gulliver/Getty Images
Никога не съм си представяла, че толкова дълго ще бъда във властта, но има още работа за вършене, заяви германският канцлер Ангела Меркел от трибуната на конгреса на Християндемократическия съюз(ХДС) в Лайпциг, предаде Асошиейтед прес.

Меркел ще отиде за първи път в "Аушвиц"

Меркел каза това точно 14 години след като стана канцлер. Тя напомни на делегатите на конгреса, че от 2005 г. германските консерватори са намалили безработицата до рекордно ниски нива и са се справили с последиците от световната финансова криза.
Канцлерът изтъкна обаче, че при новите предизвикателства като борбата с климатичните изменения и дигитализацията, партията трябва да гледа към бъдещето и да се справя с напрежението, провокирано от руската агресия и търговските спорове със САЩ.

Меркел: Недоволството не ни дава право да мразим

Трябва да намерим решения за утрешния свят, подчерта Меркел, според която ХДС е партията на силния политически център на Германия. "Искам да продължа да работя за това като канцлер", изтъкна тя.
Сочената за приемник на Меркел на канцлерския пост и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че злословенето по отношение на ръководеното от ХДС правителство може да се отрази негативно на изборните резултати на партията, предаде ДПА.

Меркел: Трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма

Това не е успешна стратегия за предизборна кампания, каза Крамп-Каренбауер на конгреса в Лайпциг. Тя изрази уважението си към Меркел, изтъквайки, че 14-те години на нейното управление са 14 добри години за Германия.
БТА