Медведев: При Русия не трябва да се действа със сила и шантаж
Медведев: При Русия не трябва да се действа със сила и шантаж / снимка: Guliver/Getty Images

„Въпросът за присъединяването на Крим към Русия е затворен и времето показа, че това решение бе правилно", заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за словенския вестник ДЕЛО, предаде ТАСС.

"Въпросът за Крим е наистина затворен и го затвориха преди всичко самите жители, решавайки своята съдба на референдума на 16 март миналата година", каза руският премиер и напомни, че населението на полуострова е гласувало с абсолютно мнозинство за връщането му в Русия.

"Опитите на тези, които някога подготвиха откъсването на Косово от Сърбия без какъвто и да било рефередум - да поставят под съмнение свободното волеизявление на народа на Крим, е лишен от всякаква логика, те са просто абсурдни", смята Медведев.

Според него САЩ и Европейският съюз "използваха избора на жителите на Крим като предлог за серия антируски мерки, включително прекратяване на двустранните контакти в редица области, въвеждане на нелегитимни икономически санкции срещу наши компании и банки".

В интервюто Медведев изразява надежда, че Вашингтон "ще се върне на прагматичните позиции", но допусна, че санкциите могат да се запазят в САЩ за дълго.

По отношение на ЕС той заяви, че санкциите на съюза срещу Русия не са постигнали целта си и са ударили "като бумеранг" тези, които са ги въвели, причинявайки загуби на европейския бизнес за десетки милиарди евро.

Медведев посочи, че Русия ще справи с последиците от санкциите и няма да се откаже от принципната си позиция. По думите му с неговата страна не трябва да се разговаря от позицията на силата и шантажа.

Руският премиер изрази очаквания, че икономическият растеж в Русия може да се възстанови още в края на 2015 - началото на 2016 г.

Източник: БТА