/ БТА
Масирана руска атака с ракети и дронове унищожи една от най-големите електроцентрали в Украйна и повреди други, съобщиха днес представители на украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията определя нападението като част от подновената руска кампания, насочена срещу енергийната инфраструктура на Украйна. 

ТЕЦ "Триполска", която е най-големият доставчик на енергия за Киевска, Черкаска и Житомиска област, е била ударена многократно, като са били унищожени трансформаторът, турбините и генераторите и централата е била обхваната от пламъци. Когато първият дрон се приближил, работниците се скрили в укритие и така спасили живота си, каза Андрий Хота, директор на държавната компания "Центренерго", която управлява централата.

Те наблюдавали как централата гори, обхваната от гъст дим и погълната от пламъци. "Ужасяващо е", казва Хота. Часове по-късно спасителите все още разчистваха отломките.

Централата снабдяваше с електроенергия 3 милиона потребители, но никой от тях не остана без ток, тъй като мрежата успя да компенсира, доколкото по това време на годината нуждите са ниски. Все пак последиците от ударите може да се усетят през следващите месеци, тъй като през лятото се увеличава използването на климатици, отбелязва АП.

Най-малко 10 други удари през нощта повредиха енергийна инфраструктура в Харков - втория по големина град в Украйна. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че повече от 200 000 души в региона са останали без ток.

Най-големият частен енергиен оператор в Украйна, ДТЕК, определи поредицата от удари като една от най-мощните атаки през тази година, а министърът на енергетиката Херман Халушченко заяви пред репортери, че става дума за "мащабна, мощна ракетна атака, която засегна много сериозно нашия енергиен сектор".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА