/ БТА
Руският външен министър Сергей Лавров заяви на обща пресконференция с беларуския си колега Сергей Алейник в Минск днес, че Западът притиска Киев да поставя жизнените интереси на Русия и Беларус под пряка заплаха, предаде Ройтерс. 

"Отново изразихме дълбоката си загриженост от деструктивния курс на САЩ и техните сателити към разширяване на НАТО, от приближаването на военните сили и военна инфраструктура на алианса до нашите общи граници, което води до ескалация на военно-политическото напрежение и не може да остане без реакция от наша страна", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че Минск и Москва правят всичко възможно, за да станат независими от безотговорните действия на Запада. 

Лавров каза още, че е обсъдил с беларуския президент Александър Лукашенко всички стратегически насоки за по-нататъшното укрепване и гарантиране на сигурността на Съюзната държава между Русия и Беларус.

"Имахме много наситена програма на преговори. Денят започна със среща с президента на Беларус Александър Григориевич Лукашенко. В хода на срещата, която продължи около час и половина, обсъдихме всички стратегически насоки на по-нататъшното задълбочаване на съюзническите ни връзки в съответствие с договореностите, постигнати от президентите на нашите страни", заяви Лавров.

Преговорите са засегнали въпроси от външната политика, сигурността, икономиката, хуманитарната сфера "и всички други области, в които функционират" двете държави.
"На фона на намаляването на зависимостта от Запада, обемът на двустранната търговия значително нарасна и достигна рекордните 50 милиарда долара. Може би трябва да смятаме в парични единици, различни от долари, за да е по-ясно за всички нас", изтъкна руският външен министър.
 
Николай Велев/БТА