Лавров: Хаосът в арабския свят е резултат от недалновидната намеса на Запада
Лавров: Хаосът в арабския свят е резултат от недалновидната намеса на Запада / снимка: Guliver/Getty Images

"Разрастването на хаоса в страните от Близкия изток и Северна Африка не вещае нищо добро за европейците", каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Той говори на международната конференция в Рим "Средиземноморски диалози".

Според него този хаос е неудачен резултат от идеологически мотивираната външна подкрепа за въстанията в тези страни.

Австрия промени позицията: Без нелегални мигранти, пълен контрол на границите

"Някои смятат, че разпространението на хаоса може да бъде стратегия, улесняваща налагането на външен контрол. Ако е така, то не вещае нищо добро, поне за европейците", подчерта Лавров.

"Схващането, че уреждането на вътрешните конфликти в арабските страни може да бъде конструирано от външни сили, бе продукт на неправилно формулирани едностранни амбиции и това доведе в Средиземноморския регион до такива процеси, които изкараха положението от контрол" продължи руският външен министър.

Сергей Шойгу: 70% от Сирия е в ръцете на въоръжени групировки

Той напомни, че нещата тръгнаха от американската интервенция в Ирак през 2003 г., която бе осъществена въпреки предупрежденията на редица европейски и арабски страни. С т.нар. "Арабска пролет" западните "демократични революции" бяха натрапени, без да се отчитат политическите реалности в страните от региона, културата и традициите на арабското общество.

"В реформисткия си плам страните от НАТО стигнаха до открито военно нахлуване в Либия, нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Лавров.

"Да, на арабските страни бяха нужни промени. Но те нямаха нужда от смърт, разрушение и разпад на икономиката, предизвикани чрез намеса отвън. На тези страни бяха нужни не революции и войни, които върнаха развитието им десетилетия назад, а еволюционни трансформации, които да доведат до постепенна модернизация на техните политически и социално-икономически системи. Демократичните реформи трябваше да бъдат предприети вътре в самото арабско общество, от неговите собствени членове", подчерта шефът на руската дипломация, цитиран от ТАСС.

Путин нареди руските военни да действат максимално твърдо в Сирия (ВИДЕО)

Ройтерс обръща внимание на друга част от неговото слово на конференцията. Лавров нарече "огромна грешка" условието, поставяно от Запада за по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава", а именно, Башар Асад да се оттегли от президентския пост в Сирия. Той повтори руската позиция, че "съдбата на Асад може да бъде решена единствено от сирийския народ".

Източник: БТА