Кубински дисидент прекрати гладната си стачка, продължила 135 дни
Кубински дисидент прекрати гладната си стачка, продължила 135 дни / снимка: Reuters

Кубинският дисидент Гилермо Фаринас прекрати гладната си стачка, започната преди 135 дни, съобщи Франс прес.

48-годишният Фаринас взел това решение, след като вчера кубинските власти се съгласиха да освободят 52 политически затворници, заявили пред агенцията дисиденти, посетили Фаринас в болницата в Санта Клара.

Той започна гладната си стачка на 24 февруари, ден след смъртта на друг дисидент, Орландо Сапата Тамайо, починал в затвора след 85-дневна гладна стачка с искане за подобряване на условията в затворите.

С протестната си акция Фаринас искаше освобождаването на 26 болни политически затворници. Те са сред 52-мата, които скоро ще бъдат пуснати на свобода.

Обявеното освобождаване на затворниците бе приветствано от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предадоха Франс прес и Ройтерс. Тя съобщи, че е разговаряла с испанския външен министър Мигел Анхел Моратинос, който с посредничеството на кубинската католическа църква издейства обявеното освобождаване, което е най-значителното за последните години в Куба. Клинтън обаче не отговори директно на въпрос дали освобождаването на затворниците ще повлияе на решението на администрацията на Барак Обама дали да сложи край на продължаващото от 48 години икономическо ембарго на САЩ над Куба, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз също приветства предстоящото през следващите четири месеца освобождаване политически затворници в Куба, предаде Франс прес. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън призова властите в островната държава да изпълнят обещанието си бързо. 27-те страни членки на Европейския съюз подкрепят диалога между Католическата църква и кубинското правителство, заяви Аштън и изрази надежда той да доведе до трайно решение, което да позволи освобождаването на всички политически затворници.

Предвидено е ЕС да преразгледа позицията си за Куба през септември, припомни върховният представител на Евросъюза за външната политика.