/ Getty Images
Британското кралско семейство е на тридневно държавно посещение във Франция
Британското кралско семейство е на тридневно държавно посещение във Франция. Крал Чарлз Трети и кралица Камила ще бъдат в Париж и Бордо шест месеца след като първоначално планираната визита бе отложена заради масовите безредици във Франция, предава БНР.

Кралската двойка бе посрещната от френския премиер Елизабет Борн и други дипломати при кацането на парижкото летище "Орли". 
 
Преди пристигането им френският президент Еманюел Макрон написа в социалните медии в обръщение към Чарлз Трети: 

"Посетихте ни като принц, сега се завръщате като крал". 
 
Чарлз и Камила се срещнаха по-късно с Макрон и съпругата му Брижит по време на церемония за възпоменание и полагане на венец на
Триумфалната арка. Британският крал бе поканен символично да запали вечния огън на паметника в чест на загиналите в Първата и Втората световна война. След това четиримата се отправиха по Шанз-Елизе към Елисейския дворец за разговори. Последва държавен банкет за почетните гости в Огледалната зала на двореца Версай. Чарлз и Макрон направиха обръщения към присъстващите 160 гости, които бяха предимно хора с голям принос за британско-френските отношения. 
 

Днес Чарлз Трети ще стане първият британски монарх, който ще произнесе реч пред Сената – Горната камара на френския парламент. Кралската двойка ще има също срещи със спортни звезди по време, когато Франция е домакин на Световната купа по ръгби. Те ще посетят по-късно Бордо, където живеят 39 000 британци.
БНР