Конституционният съд на Украйна разглежда указа за разпускане на парламента
Конституционният съд на Украйна разглежда указа за разпускане на парламента / netinfo

Конституционният съд на Украйна започна да разглежда въпроса дали президентският указ за разпускане на парламента отговаря на конституцията, предаде ИТАР-ТАСС.

На 2 април държавният глава Виктор Юшченко издаде указ за разпускане на Върховната рада и предсрочни парламентарни избори на 27 май, припомня агенцията.

На заседанието присъстват всичките 18 конституционни съдии. Не се знае колко ще продължи то. Според предишни съобщения съдът ще се произнесе най-рано след 2-3 дни. Законът обаче не ограничава времето за взимане на решение.

Близо 1500 души се събраха днес край сградата на Конституционния съд под знамената на управляващата коалиция, според която указът на Юшченко е неконституционен. Освен милицията за спазването на реда следят и специални части на вътрешното министерство.

Междувременно и президентът, и премиерът на Украйна заминаха на посещения в Европа. Виктор Юшченко е в Брюксел, а Виктор Янукович - в Страсбург.

Юлия Тимошенко побърза да заяви, че оглавяваният от нея опозиционен блок няма да признае решението на Конституционния съд, ако той обяви президентския указ за неконституционен, добавя ИТАР-ТАСС.