Комуникациите на Меркел били абсолютно защитени
Комуникациите на Меркел били абсолютно защитени / Gulliver/Getty Images

Системата за комуникации на канцлера Ангела Меркел е абсолютно сигурна, заяви говорителят на германското правителство Георг Щрайтер, цитиран от БТА и ДПА.

Канцлерката обикновено разговаря по поверителни теми по фиксиран телефон в кодирана форма, каза той. При необходимост Меркел осъществява такива разговори по специален защитен мобилен телефон, допълни Щрайтер.

Германските власти не разполагат с доказателства, че американски разузнавателни агенции са прониквали в системата за сигурност, за да подслушват правителствени телефонни разговори, заяви по-рано говорител на вътрешното министерство на брифинг с журналисти.

Междувременно Ройтерс съобщи, че делегация от евродепутати ще пътува в понеделник до Вашингтон, за да потърси отговор на твърденията за широкомащабното шпиониране на граждани на ЕС, в това число и германския канцлер, от страна на Съединените щати.

По време на тридневната визита деветчленната делегация на Комисията за граждански свободи на Европейския парламент ще се срещне с високопоставени американски служители на правителството и разузнаването, за да разгледат възможността за евентуални правни компенсации за гражданите на ЕС за предполагаемото следено. Високопоставени германски държавни служители също ще пътуват "скоро" за САЩ заради въпросните твърдения за шпионаж, съобщи Асошиейтед прес.