Клинтън иска помощ от арабските страни за санкциониране на Иран
Клинтън иска помощ от арабските страни за санкциониране на Иран / снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви в Абу Даби, че международните санкции са забавили усилията на Иран да разработи ядрено оръжие и обвини страната, че се опитва да предизвика нов конфликт в Близкия изток, за да отвлече вниманието от ядрените си амбиции, предаде Асошиейтед прес.

По думите й арабският свят трябва да засили действието на санкциите и да отхвърли опитите за задълбочаване на напрежението в Близкия изток. Тя каза също, че арабските държави могат да изиграят специална роля за подновяване на израелско-палестинските мирни преговори чрез подкрепата си за по-широко арабско-израелско споразумение като саудитската инициатива "земя срещу мир", според която целият арабски свят ще нормализира отношенията с Израел. "Арабският свят трябва ясно да покаже, че арабската мирна инициатива ще бъде приложена", каза Клинтън в арабско токшоу.

"Според последните анализи санкциите дават резултат", заяви Клинтън. Санкциите "направиха много по-трудно за Иран да реализира ядрените си амбиции. Иран има проблеми от технологичен характер, които забавиха графика му, така че имаме време, но не много", добави държавният секретар. Според Клинтън истинският въпрос сега е "как да убедим Иран, че ядрените оръжия няма да му донесат повече сигурност и няма да го направят по-силен, а тъкмо обратното".

По думите й, ако Иран успее да разработи атомна бомба, ще потопи Близкия изток в разрушителна надпревара за ядрено въоръжаване. "На първо място за интересите на региона е да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза Клинтън в столицата на Обединените арабски емирства, от където вчера тя започна обиколката си в три държави от Персийския залив.

Клинтън каза също, че опасният екстремизъм може да съществува в много общества и посочи опита за убийство на американска законодателка. Тя призова за повече откритост, толерантност и развитие в Близкия изток в противовес на екстремизма, особено сред арабските младежи.

Президентът на ОАЕ отмени срещата си с американския държавен секретар, съобщи Ройтерс, като се позова на американски служител. Не е ясна причината за решението. Държавната информационна агенция на ОАЕ съобщи, че шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян е счупил ръката си тази сутрин по време на всекидневните си упражнения.