/ iStock/Getty Images
Възрастните хора в Китай трябва да се ваксинират срещу COVID-19, предадоха китайските здравни власти днес и добавиха, че смъртните случаи сред тях при последната вълна, която удари Хонконг, ще послужи като урок за останалата част от страната.

„Избухването на заразата в Хонконг е особено важен урок за нас, пример, че ако нивото на ваксинация при възрастните е ниско, нивото на тежките случаи и смъртността ще са високи“. Това каза Ван Хъшън, заместник-директор на Националната здравна комисия. „Ние не трябва да съжаляваме, когато стане твърде късно“, допълни той, цитиран от Ройтерс.

В Китай само 19,7 процента от хората над 80 години са получили допълнителна доза против COVID-19 към 17 март и само 50,7 процента от същата възрастова група са завършили своите първични ваксинации

Гъсто населеният Хонконг е регистрирал най-много смъртни случаи на милион души в световен мащаб през последните седмици – 24 пъти повече от Сингапур. Това се случва, заради високия брой възрастни неваксинирани хора, докато силно заразният вариант Омикрон върлува в домовете за грижа.
БТА