Китайска вирусоложка, директор на една от лабораториите в Института по вирусология в Ухан, за пореден път опроверга теорията, че COVID-19 се е изплъзнал от нейното ведомство, предаде Франс прес.

Шъ Чжънли, която ръководи лабораторията с висока степен на сигурност Пи 3 /P3/ ("патогени клас 3") към института в Ухан, отговори на въпроси на в. "Ню Йорк таймс" по имейл и по телефона.

"Как по дяволите мога да дам доказателства за нещо, за което няма никакви доказателства?", е отвърнала тя рязко на въпрос на изданието относно произхода на коронавируса и е поискала интервюто да продължи по имейла, като се позова на правилата в института.

Според американското издание след това изследователката е отвърнала с подчертано "не" на въпроса дали нейната лаборатория е притежавала щам на новия коронавирус преди пандемията. Тя е опровергала информацията, публикувана в американската преса, според която трима изследователи от института в Ухан са били хоспитализирани през ноември 2019 г. със симптоми като тези на COVID-19, но също и на сезонен грип.

Шъ Чжънли също така отхвърли обвиненията за опасни генетични манипулации, извършвани в института ѝ. При подобни изследвания нарочно се модифицира генетичният код на дадена молекула, или на вирус, като понякога това е безобидно, но понякога това цели да се направи той по-мощен или да се засили неговата предавателна способност, за да може учените да го разберат по-добре.

Тези изследвания пораждат доста полемика, но може да са се извършвали в института в Ухан, твърди в. "Ню Йорк таймс" и прави препратка към статия от 2017 г. на група учени от лаборатория към института, сред които е и доктор Шъ Чжънли. В тази публикация се представят резултати от изследвания, по време на които са създадени нови коронавируси при прилепи. Запитана сега по този въпрос, доктор Шъ Чжънли каза, че никога не е извършвала подобни експерименти, целящи да направят вирусите по-вирулентни.
БТА