/ iStock/Getty Images
Социалната мрежа Facebook няма вече да забранява публикуването на теории, според които COVID-19 е бил създаден от човека, предаде Франс прес.

"В светлината на настоящите разследвания за произхода на COVID-19 и след консултации със здравни експерти, ние няма да изтегляме вече от нашите платформи твърденията, че COVID-19 е бил създаден от човека или е бил произведен", се казва в изявление на социалната мрежа.

Facebook притежава общо четири платформи - едноименната социална мрежа, мрежата Instagram и чатовете Messenger и WhatsApp. Месечно те се използват от милиарди потребители.

Facebook ще маркира всички публикации на тема ваксини

С обявеното решение Facebookправи стъпка назад от предходните си правила за борба с дезинформацията във връзка с коронавирусната пандемия. Тези правила бяха актуализирани през февруари и предвиждаха социалната мрежа да забранява публикуването на теории, намекващи, че човешка ръка стои зад вируса, както и на теории за предполагаемата неефикасност на ваксините, или за това, че препаратите срещу COVID-19 могат да бъдат токсични или опасни.

Междувременно теорията за инцидент в лаборатория в китайския град Ухан отново се появи в американските дебати за произхода на вируса, след като повечето експерти я отхвърляха първоначално. От страна на научната общност сега зачестиха призивите за разследване на произхода на вируса. Президентът на САЩ Джо Байдън призова американските разузнавателни служби да удвоят усилията си, за да обяснят произхода на вируса и поиска от тях да му представят до 90 дни доклад в тази насока.

"Ще продължим да работим с експерти, за да следим развитието във връзка с естеството на пандемията и редовно ще актуализираме нашите политики в зависимост от появяващите се нови факти и тенденции", се казва в изявлението на Facebook.
БТА