/ iStock/Getty Images
Експерти от Китайската корпорация за космически науки и технологии (CASC) успешно тестваха монолитен ракетен двигател на твърдо гориво с най-голяма тяга в света, се казва в изявление на CASC.

Двигателят с тяга от 500 тона е с диаметър 3,5 метра и е разработен и произведен самостоятелно от CASC с помощта на различни съвременни технологии.

Корпорацията заяви, че успешното изпитание демонстрира значителния напредък, постигнат от китайските експерти в разработването на ракетни двигатели на твърдо гориво, което е важно за по-нататъшното развитие на тежкотоварните ракети носители.

Понастоящем, посочва корпорацията, специалистите на CASC проучват разработването на петсекционен ракетен двигател с диаметър 3,5 метра и максимална тяга над 1000 тона.

В края на декември миналата година Китай успешно тества най-мощния в страната трисекционен ракетен двигател на твърдо гориво с дължина 11,6 метра и диаметър 3,2 метра. Както CASC отбеляза тогава, мощните секционни ракетни двигатели са необходими за редица амбициозни програми на Китай за изследване на космоса, включително пилотирана мисия до Луната.
БГНЕС