/ iStock/Getty Images
Китай се готви да изпрати трима космонавти на шестмесечна мисия в орбита.

Това ще бъде най-дългосрочната китайска пилотирана мисия в Космоса и ще постави рекорд за най-много време, прекарано там от тайконавти.
Очаква се космическият кораб "Шънчжоу-13" да бъде изстрелян с ракета "Чанчжън-2Еф" от космодрума Цзюцюан, на границата на провинция Гансу и автономния район Вътрешна Монголия.

"Подготвяме се за изстрелване на 16 октомври в 00:23 часа местно време", каза на пресконференция заместник ръководителят на Управлението на програмата на пилотирани космически полети на Китай Лин Сицян. Планира се по време на престоя си на борда на изграждащата се китайска орбитална станция тайконавтите да извършат две или три космически разходки и да проведат серия от научни изследвания.

Първият екипаж, прекарал 90 дни на борда на основния модул на космическата станция "Тянхъ", се завърна на Земята в средата на септември.

В новия екипаж са включени двама ветерани на китайската космическа програма. Пилотът Чжай Чжиган, който е на 55 г., е първият тайконавт, излязъл на космическа разходка. Тайконавтката Ван Япин, на 41 години, е единствената жена в мисията. Тя е провеждала експерименти и е водила учебен час в реално време по време на участието си в пилотираната мисия "Шънчжоу-10". Третият член на екипажа - И Гуанфу, на 41 г., ще лети в космоса за първи път.

Това ще бъде петата мисия за изграждане на бъдещата китайска космическа станция. Когато бъде готова, освен основния модул, тя ще включва още два модула. С тях общото й тегло ще е 66 тона. 
БТА