Започнаха най-мащабните военни учения на Китай около Тайван като демонстрация на сила по жизненоважни международни морски пътища след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова, съобщава АФП.

Пелоси си тръгна от Тайван в сряда след пътуване, което даде основание на Пекин да отправи поредица от остри заплахи, тъй като смята самоуправляващия се остров като своя територия.

Пелоси беше най-високопоставеният служител на САЩ, посетил Тайван от 25 години насам, и заяви, че пътуването ѝ е показало "недвусмислено", че Съединените щати няма да изоставят един демократичен съюзник.

Това предизвика яростна реакция от страна на Пекин, който обеща "наказание" и обяви военни учения в моретата около Тайван - едни от най-натоварените водни пътища в света.

Ученията, които започнаха около 12 ч. (04 ч. по Гринуич), включват "стрелба на живо", съобщиха държавните медии.

"Шест основни района около острова са избрани за това реално бойно учение и през този период съответните кораби и самолети не трябва да навлизат в съответните води и въздушни пространства", съобщи държавната телевизия CCTV.

САЩ и Индонезия започнаха ежегодните си военни учения

Ученията ще се проведат в няколко зони около Тайван - на някои места само на 20 км от брега, и ще приключат в неделя по обяд.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че следи ученията отблизо.

"Министерството на националната отбрана подчертава, че ще спазва принципа за подготовка за война, без да я търси, и с нагласата да не ескалира конфликта и да не предизвиква спорове", се казва в изявлението.

Държавният таблоид на Пекин „Global Times” заяви, позовавайки се на военни анализатори, че ученията са "безпрецедентни" и че за първи над Тайван път ракети ще прелетят.

"Това е първият път, когато НОАК (Народно-освободителна армия на Китай) ще изстреля жива артилерия с голям обсег на действие" през Тайванския проток, пише вестникът.

Държавите от Г-7 осъдиха ученията, заявявайки, че няма "никакво оправдание посещението да се използва като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток".

Подготовка за реална битка

В сряда Тайванското морско и пристанищно бюро предупреди корабите да избягват районите, в които се провеждат китайските учения.

Конфликтът между Тайван и Китай: Има ли опасност от война


Тайванският кабинет заяви, че ученията ще нарушат 18 международни маршрута, преминаващи през неговия регион за полетна информация (FIR).
Хонконгският превозвач Cathay Pacific заяви, че е наредил на своите самолети да "избягват преминаването през определените зони на въздушното пространство около тайванския регион".

Маневрите ще се проведат по някои от най-натоварените транспортни маршрути на планетата, използвани за доставка на жизненоважни полупроводници и електронно оборудване, произведени в източноазиатските фабрични центрове, до световните пазари.

Пекин защити ученията като "необходими и справедливи", като хвърли вината за ескалацията върху Съединените щати и техните съюзници.

"В настоящата борба около посещението на Пелоси в Тайван Съединените щати са провокаторите, а Китай е жертвата", заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунин на редовен брифинг в сряда.

Китайски военен източник заяви също така, че ученията ще се провеждат "в подготовка за реални бойни действия".

"Ако тайванските сили нарочно влязат в контакт с НОАК и случайно стрелят с оръжие, НОАК ще предприеме строги контрамерки и всички последствия ще бъдат понесени от тайванската страна", каза източникът.

Някои ограничения

23-милионното население на Тайван отдавна живее с вероятността от инвазия, но тази заплаха се засили при управлението на президента Си Дзинпин, най-настъпателния китайски управник от последното поколение.

Островът отново се превърна в огнище на напрежение между Съединените щати и китайското ръководство, което се стреми да демонстрира сила преди решаващата среща на управляващата партия тази есен, на която се очаква Си да получи безпрецедентен трети мандат.

По информация на АФП, в континенталната част на страната, която се смята за най-близката точка на Китай до Тайван, група от пет военни хеликоптера са прелетели на сравнително малка височина близо до популярно туристическо място.

Точка на кипене: Напрежението между Китай и Тайван се повиши с кацането на Нанси Пелоси

"Обявените от Китай военни учения представляват ясна ескалация спрямо съществуващата базова линия на китайски военни дейности около Тайван и спрямо последната криза в Тайванския проток през 1995-1996 г.", заяви Аманда Хсиао, старши анализатор за Китай в Международната кризисна група.
"Пекин дава знак, че отхвърля суверенитета на Тайван."

Въпреки това анализатори заявиха пред АФП, че Китай не цели да ескалира ситуацията извън своя контрол - поне засега.

Тит Чен, доцент по политически науки в Националния университет "Сун Ят-Сен" в Тайван, заяви: "Китай не може да си позволи да наруши сигурността:

"Последното нещо, което Си иска, е да предизвика неволно война." 
БГНЕС