Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян обяви, че репортерът на BBC, който беше задържан при протестите в Шанхай, не се е легитимирал като журналист, предаде Ройтерс. Лицзян коментира още, че от ведомството са запознати с изявлението на медията по случая, но то не отразява реалната ситуация.

"Благодарен съм на Китайската комунистическа партия за подкрепата, която оказва на китайския народ в борбата с коронавируса. Вярвам, че тези усилия ще се увенчаят с успех", каза още Лицзян, цитиран от ТАСС. 

Заради строгите COVID мерки: Демонстранти поискаха оставката на Си Цзинпин

Той обърна внимание и на пожара в град Урумчи, отнел живота на десет души, но отрече да има връзка между инцидента и ограниченията, наложени вследствие на политиката на "нулев COVID-19" на китайските власти, предаде Франс прес. Според него твърденията за връзка между пожара и антиковидните мерки се лансират от сили, които имат "скрити намерения".

Британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грант Шапс заяви, че няма оправдание за насилието, използвано от китайската полиция срещу представители на медиите, отразяващи демонстрациите. "Няма никакво оправдание за биене на журналисти, които просто отразяват провеждащите се протести. Сериозно съм обезпокоен от случилото се", каза Шапс пред телевизия Скай Нюз.

COVID-19 в Китай: Масов бой между работници и здравните власти

Кореспондентът в Китай на швейцарската национална телевизия Ер Те Ес също влезе в спор с полицията в Шанхай, съобщи Ройтерс. По време на живо предаване Микаел Пекер беше доближен от трима полицаи. "Ще бъда заведен в полицейския участък след това", каза той в ефир. От Ер Те Ес предадоха, че Пекер се е легитимирал като журналист и полицията не е задържала него или оператора му.

БТА