маски Израел
маски Израел / iStock/Getty Images
Кипър въвежда отново изискване да се носят предпазни маски в закрити пространства на фона на рязко нарастване на случаите на COVID-19, съобщава Ройтерс, като отбелязва, че мярката идва малко повече от месец след отпадането на това изискване.

Здравният министър Михалис Хаджипанделас уточни, че изискването за носене на маски на закрито влиза в сила от петък.

Здравните експерти препоръчаха мярката след скок на инфекциите сред хора, които не вземат необходимите предпазни мерки, посочи правителствен представител след заседание на кабинета.

COVID-19 у нас: 866 нови случая за денонощие

В. "Сайпръс мейл" уточнява, че маските са задължителни за всички над 12 години, а глобата за неспазването на изискването е 300 евро.

Освободени от изискването са хора, които в момента се хранят или пият, тези, които са сами в автомобила си или с други членове от домакинството, хората, които спортуват, както и лицата, чието здравословно състояние не позволява носене на маска.

Здравният министър посочи, че засега не се обмислят други противоепидемични мерки.

"Имаше много случаи да предаване на вируса в последните няколко дни и ние се опитваме да спрем това, но същевременно без да лишаваме хората от свободата им", заяви Хаджипанделас.

Кипър отмени изискването за носене на маска на повечето места от 1 юни.

Страната вече не съобщава ежедневно броя на новозаразените. В петък здравните власти обявиха 10 879 нови случая на COVID-19 за седмицата до 1 юли спрямо 7263 предишната седмица.

Данните сочат, че 75 пациенти са били в болница през изминалата седмица, като четирима от тях са в сериозно състояние.

"Ситуацията е под контрол", увери Хаджипанделас.

От установяването на първия случай на коронавирусна инфекция през март 2020 г. в страната са регистрирани над 516 хиляди инфекции и 1075 смъртни случая.
БТА