Досега за еталон на килограма служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж
Досега за еталон на килограма служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж / БГНЕС
Килограмът вече ще се определя с електрически ток
99697
Килограмът вече ще се определя с електрически ток
  • Килограмът вече ще се определя с електрически ток
Учени промениха начина, по който се определя мерната единица килограм.
 
В момента това става чрез бляскав цилиндър от платинена сплав, който стои заключен в сейф във Франция. Днес обаче представители на повече от 60 държави се събраха във Версай и гласуваха отсега нататък точното тегло на един килограм да се определя чрез електрически ток.

Приеха нова дефиниция на килограма и други основни единици
 
И така еталонът за килограм вече няма да е физическо, а енергийно измерение.
 
Заключеният в трезорите на Бюрото за мерките и теглилките метален еталон за килограм, наричан на галено „Голямото К“, скоро ще отиде в музея.

Досега за еталон на килограма служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж
БГНЕС

Някои учени приемат промяната със смесени чувства. „Работата ми в областта не е от твърде дълго време, но изпитвам странна привързаност към килограма,“ каза за Би Би Си Перди Уилямс от Националната физична лаборатория.
 
„Мисля, че това, което се случва, е много вълнуващо и е наистина значим момент. Промяната малко ме натъжава, но това е важна стъпка напред, а новата система ще функционира по-добре. Така че, това е наистина вълнуващо и нямам търпение да се случи“, допълва Уилямс.
 
Голямото К“ е ключова фигура в метричната система от 1889 година, но, оказва се, теглото му се е променило през годините. А промени ли се неговото тегло, променя се цялата глобална система за измерване.

Досега за еталон на килограма служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж
БГНЕС

Отклонението се измерва с около 50 частици на милиард, което е по-малко от теглото на една мигла. То обаче може да има последствия в областта на създаването на нови лекарства, нанотехнологиите и прецизното проектиране.
 
Как точно ще се определя килограмът с електрически ток? На принципа на електромагнитните кранове, с  които на площадките за скрап вдигат и преместват големи метални премети.
 
Учените ще дефинират мерната единица, с която всички ние си служим всеки ден, чрез количеството електричество, необходимо за противодействие на силата на един килограм. Промяната е възможна, тъй като вече съществува достатъчно прецизна технология за измерване чрез електрически ток.
 
Досега на всеки няколко десетилетия всички реплики на „Голямото К“ се сравняваха с него. С новата система, ако бъде приета, всеки, който разполага с технологията за измерване с електричество, ще може да провери теглилките си където ѝ да се намира.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук