Катрин Аштън призова Янукович да сложи край на насилието по улиците
Катрин Аштън призова Янукович да сложи край на насилието по улиците / Guliver/Getty Images

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън призова украинския президент Виктор Янукович да сложи край на насилието по улиците и прикани цялата политическа класа да положи усилия за диалог за извеждане на Украйна от кризата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След отделни срещи с Янукович и с опозиционни лидери в Киев Аштън заяви на пресконференция, че ЕС е готов да окаже разнообразна помощ на Украйна, както финансова, така и експертна, за подобряване на дългосрочното й икономическо развитие и за евентуални изменения в конституцията й.

На въпрос във връзка с неотдавнашни нейни изказвания и изказвания на американски официални лица, че ЕС и САЩ обмислят отпускането на помощ на Украйна, Аштън заяви, че "по отношение на икономическата помощ не става дума само за ЕС, нито за големи парични суми, а и за експертна помощ, ресурси, които може да се дадат, за ролята на институциите в международен план, ролята на страните членки на ЕС".

"Става дума за това как да се формира икономически пакет, който да покрие очевидните икономически нужди на страната в контекста на икономическа реформа", каза Аштън. Тя изрази безпокойство от продължаващото насилие по улиците и призова за подвеждане под съдебна отговорност на извършителите.

Най-малко шестима души са загинали от началото на антиправителствените протести в Украйна през ноември, предизвикани от отказа на президента Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и решението му вместо това да вземе голям заем от Русия, отбелязва Ройтерс.