Католическите кардинали се събраха в Рим
Католическите кардинали се събраха в Рим / снимка: БГНЕС
Католическите кардинали се събраха в Рим
62200
Католическите кардинали се събраха в Рим
  • Католическите кардинали се събраха в Рим

Кардинали от цял свят се събраха във Ватикана, където ще назначат дата за Конклава, на който ще решат кой да бъде новия папа на Римокатолическата църква.

Задачата на събралите се 101 висши духовни дейци ще бъде затруднена от засилващите се скандали вътре в църквата, както и извън нея.

Сред тях са новите разкрития за присъствието на влиятелно "гей лоби" във Ватикана, съдебните дела за педофилия срещу редица католически свещеници, епископи и кардинали, както и модернизацията, изисквана от голяма част от католиците в света.

Конклавът ще се състои в Сикстинската капела и вероятно ще започне следващата седмица, но точната дата все още не е известна.

Основната задача на първата среща на кардиналите ще бъде да се уреди логистиката за самия конклав, като и да се обсъдят належащите теми, които натежават на католическата църква, обясни архиепископът на Чикаго Франсис Джордж.

"Не бих казал, че вестникарските статии ще определят дневния ред по време на срещите, но не може и да се отрече, че дават значителен контекст на разговорите ни. Да, следим пресата - понякога с желание, а понякога - не!", допълни той.

Тъй като темите на предварителния събор се очаква да са сложни и решенията им - спорни, религиозни експерти очакват Конклава да започне най-рано в началото на следващата седмица. Въпреки всичко, църковните дейци се надяват той да приключи преди католическия Великден на 31 март, така че новият папа да може да ръководи церемониите по време на християнския празник.

Повечето кардинали вече пристигнаха в Рим, където бяха отблизо следени и подробно разпитвани от медиите. Те споделят, че неписаното правило е никой от тях да не си признава, че се надява на Свети Петровия престол - а в случай, че името му започне да се лансира твърде усилено, той трябва да твърди, че "не го заслужава". Канадският кардинал Марк Уеле споделя известна сред духовниците поговорка:

"Онзи, който пристига в Рим като папа, си тръгва като обикновен кардинал!"

До утре се очаква да пристигнат всички 113 кардинали, които ще участват на конклава. Общият брой на кардиналите в църквата, които са до 80-годишна възраст, е 115, но двама няма да участват - единият от тях е шотландецът Кийт О'Браян, архиепископ на Единбург и Сейнт Андрюс, който вчера призна, че е извършвал сексуални престъпления срещу четири момчета през 80-те години на миналия век, които днес са свещеници в католичествата църква. Другият, индонезиецът Джулиъс Дармаатмаджа, е болен.