Миналогодишната великденска литургия в Ерусалим
Миналогодишната великденска литургия в Ерусалим / iStock/Getty Images
Навръх Разпети Петък за римокатолическата църква
На Разпети петък католическият архиепископ на Ерусалим призова вярващите да се молят за страдащите и умиращите от коронавируса, предаде Ройтерс.

"Днес отбелязваме Разпети петък, смъртта на Исус, в едни много трудни условия", заяви архиепископ Пиербатиста Пицабаля пред църквата "Възкресение Христово", която е почитана от християните като мястото, където е разпънат, погребан и възкръснал Исус.

Пицабаля направи кратко изявление пред Ройтерс преди да влезе през гигантската входна врата на храма, който беше затворен за посетители преди седмици, но беше отворен за католическия Разпети петък, за да може той и още няколко свещеници да извършат молитвено богослужение в него.

За католическата църква днес е Разпети петък (ВИДЕО/СНИМКИ)

Случаите на заразяване с COVID-19 в Израел са над 10 000, а смъртните случаи са 92. В палестинските територии заразените са 263, катое регистриран и един смъртен случай. Жителите на Ерусалим са под карантина и могат да излизат от домовете си само по наложителни причини, които не вкючват посещението на религиозни церемонии.

Християнските течения, които заедно управляват църквата "Възкресение Христово" се сблъскаха с безпрецедентно затваряне на храмове, подобно на еврейските и мюсюлманските религиозни лидери в един град, който е свещен за юдаизма, християнството и исляма.

През този месец се отбелязват еврейската Пасха и Великден, а също така започва и свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Католическият Великден е тази неделя.
БТА