/ БГНЕС
В Каталуния започна съдебно дело срещу регионалния премиер сепаратист Ким Тора, обвинен в неподчинение заради отказа си да свали сепаратистки символи от държавни сгради, предаде Франс прес.

Прокуратурата иска Тора 20 месеца да не може да заема избираема длъжност, което би му попречило да остане ръководител на изпълнителната власт на богатата испанска североизточна област.

Испанският премиер посети Барселона, разкритикува лидера на Каталуния и отказа среща с него

Деянията, за които е съден Тора, са от март. Тогава испанската избирателна комисия му беше наредила да свали сепаратистки символи от държавните сгради в областта, за да гарантира институционната неутралност по време на кампанията за парламентарните избори от края на април.

Протестите на сепаратисти в Каталуния отново прераснаха в безредици

В един от случаите става дума за окачен на сградата на каталунското правителство транспарант с надпис "Свобода за политическите затворници и изгнаниците" с жълта лента. Жълтата лента се използва от сепаратистите при исканията им за освобождаване на държани в затвора техни ръководители.

Година след неуспеха да отдели Каталуния от Испания Пучдемон създава нова партия

След като на два пъти пренебрегна поставения от избирателния орган краен срок, каталунското правителство предизвика властите, като покри транспаранта с друг подобен транспарант, но с бяла лента с червена черта вместо жълта лента. В крайна сметка Тора отстъпи и махна транспаранта, преди да се е намесила полицията.
БТА