/ Getty images
Министър-председателят на Испания Педро Санчес посети Барселона след седмица на протести на каталунските сепаратисти, като игнорира призивите за среща с подкрепящите независимостта местни водачи и обвини лидера на областта Ким Тора, че не е изпълнил задълженията си за възстановяването на реда, предаде Ройтерс.

При посещението си в регионалната столица Педро Санчес бе посрещнат от стотици мирни демонстранти, които пееха каталунския химн и издигаха плакати, които го призоваваха "да седне и да разговаря" с местното правителство.

Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага

Барселона стана арена на седем последователни нощи на протести, често съпроводени с протести, последвали осъждането миналата седмица на девет лидери на каталунските сепаратисти, признати за виновни в подстрекаване към размирици за водещата си роля в неуспешния опит за отделяне на областта през 2017 г.

Над 180 души са пострадали при протестите в Барселона (ВИДЕО)

Санчес не прие предложението на лидера на Каталуния Ким Тора за преговори в Барселона, отбелязва ТАСС.

Преди визитата си, предприета с цел да се срещне със служители на силите за сигурност и полицията, ранени при протестите, Санчес обвини Тора, че не е успял да изпълни задълженията си, да защити обществената сигурност и да гарантира хармонични взаимоотношения между привържениците и противниците на независимостта.

Над половин милион протестират по улиците на Барселона (СНИМКИ/ВИДЕО)

Придружаван от министъра на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка Санчес посети местната централа на националната полиция и болниците, където се срещна със служители на силите на реда, пострадали при протестите.
БТА