Азербайджан
Азербайджан / БГНЕС/НС
България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан, включително постигането на ново Всеобхватно споразумение между тях, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред парламента на Азербайджан.

Караянчева: Дневният ред на НС не бива да се различава от този на хората

Председателят на българския парламент участва в Баку в тържествено заседание на Азербайджанския парламент, посветено на 100-годишнината от неговото основаване, съобщи пресцентърът на НС. Цвета Караянчева беше първият председател на чуждестранен парламент, който получи думата за изказване по време на официалната церемония. 

Цвета Караянчева
БГНЕС/НС

"България цени високо ролята на Азербайджан за повишаване на енергийната сигурност на ЕС и в частност на България чрез диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на газ", подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че между България и Азербайджан съществуват широки перспективи за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката, транспорта, селското стопанство и търговско-икономическия обмен.

Караянчева: Няма проблем в комуникацията между институциите

"Азербайджан продължава да се развива като модерна държава с парламентаризъм и мултикултурализъм, с ясна визия за бъдещето на своите граждани", посочи председателят на българския парламент. Цвета Караянчева добави, че България цени високо отличните отношения и ползотворното сътрудничество, установени с Азербайджан. 

Приветстваме развитието на парламентарното сътрудничество като част от активния политически диалог между нашите две страни, протичащ в атмосфера на взаимно уважение и добронамереност, подчерта тя.