Кандидат-мечта спечели изборите в Полша от гледна точка на ЕС
Кандидат-мечта спечели изборите в Полша от гледна точка на ЕС / Reuters

Кандидатът на управляващата партия "Гражданска платформа" Бронислав Коморовски спечели президентските избори в Полша, което вероятно ще укрепи проевропейските позиции на Варшава, пише европейското електронно издание "ИЮ Обзървър".

Резултатът от вчерашния втори тур на вота е победа за младите поляци, живеещи в градовете в северната и западната част на страната, които се замогнаха през последните 20 години и според които бъдещето на тяхната родина е свързано с по-нататъшната интеграция в ЕС, с пазарната либерализация и с подобряването на отношенията с Германия и Русия.

Коморовски подкрепя плановете на десноцетристката партия "Гражданска платформа" за намаляване на бюджетния дефицит на Полша до определения от ЕС лимит от 3 процента от БВП до 2012 г., за засилване на приватизацията и за умерено темпо на влизане в еврозоната, пише БТА.

"Нормално е да има различия. Но аз имам чувството, че нашето разделение е твърде болезнено. Обръщам се с призив да направим всичко по силите си, за да създаваме не разделения, а чувство на единство", каза Коморовски, признавайки факта, че почти половината поляци са гласували за неговия съперник на изборите Ярослав Качински, отбелязва "ИЮ Обзървър".

Междувременно Русия изрази надежда, че избирането на Бронислав Коморовски за президент на Полша ще помогне за подобряване на отношенията между двете страни.

"Надявам се Коморовски да направи политиката на сближаване между Москва и Варшава необратима," заяви пред ДПА председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов.

Полско-руските отношения са традиционно обтегнати заради исторически и политически различия, включително избиването на 22 000 полски военнослужещи и цивилни от руските тайни служби НКВД в Катин през 1940 г., припомня ДПА.