Коморовски - бившият радикал, съумял да се превърне в човек на компромиса
Коморовски - бившият радикал, съумял да се превърне в човек на компромиса / Reuters

58-годишният либерал Бронислав Коморовски съумя да се утвърди в Полша като политик, способен на компромиси, след като се отказа от радикалните си позиции срещу комунистите, съобщава Франс прес.

"Бях радикал. Критикувах остро Кръглата маса /преговорите/ между Солидарност и комунистите, проправила пътя през 1989 г. към падането на стария режим в Полша", призна неотдавна Коморовски. "Мислех, че Кръглата маса е предателство и че комунистите просто ще ни изпързалят", допълни той.

Противно на милиони поляци Коморовски бойкотира първите демократични избори в Полша на 4 юни 1989 г.

Промяната в радикалните възгледи на Коморовски настъпва няколко месеца по-късно под влияние на Тадеуш Мазовецки, първия премиер в социалистическия блок, който не е от редиците на комунистите. Именно той предлага на Коморовски пост в администрацията си и така му дава шанс да се промени и да се превърне от радикален политик в човек на компромиса и на умерените позиции.

Преди това Коморовски е арестуван на 13 декември 1981 г. заедно с Тадеуш Мазовецки и други опозиционери като Бронислав Геремек и Владислав Бартошевски, оглавили по-късно полската дипломация. Това става след обявяването на военно положение от Войчех Ярузелски.

След като се озовава в администрацията на Мазовецки, Коморовски заема в три правителства поста на заместник-министър на отбраната, преди да стане министър на отбраната в кабинета на Йежи Бузек през 2000-2001 г. Бузек сега е председател на Европейския парламент.

След заника на Съюза за свободата, центристката партия на Мазовецки, Коморовски се присъединява към Гражданска платформа - партията-наследник на Съюза за свободата, основана през 2001 г. от настоящия полски премиер Доналд Туск.

Коморовски е историк по образование. Шест пъти е избиран за депутат. През 2007 г. става председател на долната камара на полския парламент.

Самолетната катастрофа от 10 април, в която загина полският президент Лех Качински, направи автоматично Коморовски временно изпълняващ длъжността президент. Коморовски успя да изпълни новите си функции хладнокръвно, като следеше за нормалния ход на държавните дела и подготвяше предсрочните президентски избори. Паралелно с това водеше кандидатпрезидентската си кампания.

По време на кампанията Коморовски направи няколко гафа и медиите, и неговите противници го упрекнаха, че не е харизматичен и че се държи само като добре възпитано момче от добро семейство. Последното е напълно вярно, защото Коморовски
произхожда от старо благородническо полско семейство, написало няколко славни страници в бурната история на Полша. Семейството на Коморовски има роднински връзки и с белгийското кралско семейство. Свекървата на белгийския престолонаследник Филип е носела моминското име Коморовска.

Бронислав Коморовски е роден на 4 юни 1952 г. в Оборники Шльонске, в южната част на страната. Семейството му, произхождащо от земите на днешна Литва, е било експулсирано от съветските власти след края на Втората световна война.

По-късно Бронислав Коморовски се премества да живее с родителите си в работническо предградие във Варшава, където семейството живее бедно.

Бронислав Коморовски учи в столицата и по време на студентските протести през 1968 г. изпитва на собствения си гръб ударите на полицейски палки.

Женен е. Със съпругата си Анна имат пет деца, а отскоро са и баба и дядо. (БТА)