Доналд Тръмп и Джеймс Коми
Доналд Тръмп и Джеймс Коми / БГНЕС
Няколко седмици преди да накара бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин да подаде оставка, президентът Тръмп изразил безпокойство за умението му да прави преценки. Това се разбира от бележки, водени от бившия директор на ФБР Джеймс Коми, пише в. "Вашингтон пост".

Ексшефът на ФБР: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

В 15-те страници се разказва за седем срещи между Тръмп и Коми в седмиците и месеците преди директорът на ФБР да бъде уволнен през месец май 2017 година. Те включват разговор в "Тръмп тауър" за твърденията, че Тръмп е бил с проститутки в Москва, вечеря в Белия дом, на която Тръмп бил поискал от Коми да му бъде лоялен, и частен разговор в Овалния кабинет, в който президентът бил поискал от Коми да сложи край на разследването срещу съветника по националната сигурност Майкъл Флин за контактите му с Русия.

Записките на Коми са от негови разговори с Тръмп и описват събития, които бившият директор на ФБР представи на изслушване пред Конгреса и включи в неотдавна публикуваните си мемоари, посочи "Файненшъл таймс". Те са ключови доказателства в разследването дали Тръмп е възпрепятствал с действията си разследването за предполагаемата намеса на Русия в американската политика.

Джеймс Коми
БГНЕС

Доналд Тръмп отново обиди бившия директор на ФБР

В една от записките се говори за притесненията на Тръмп от недоказаните твърдения, че е бил с проститутки при посещение в Москва през 2013 година. Тръмп неколкократно отрекъл това да е вярно и приканил Коми да му помогне да опровергае твърденията, като същевременно си спомнил, че руският президент Владимир Путин му казал, че Русия има най-хубавите проститутки.

Доналд Тръмп
Guliver/Getty Images

Бившият шеф на ФБР нарича Тръмп "закоравял лъжец"

В друга бележка Коми описва как Тръмп казал, че Флин "има сериозни проблеми със способностите си за преценка". Президентът обвинил Флин, че не му сигнализирал навреме за поздравително телефонно обаждане от световен лидер, заради което Тръмп върнал много късно обаждането, пише "Вашингтон пост".
БТА