Джеймс Коми
Джеймс Коми / БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи Съединените щати, възможно е Русия да има компрометиращи материали срещу него и в действията му има известни признаци за възпрепятстване на правосъдието, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си, съобщиха световните агенции.
 
"Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията", заяви Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година.

"Не смятам, че той е медицински непригоден. Смятам, че той е морално неспособен да бъде президент", заяви бившият директор на ФБР. Той изрази пред Ей Би Си убеждение, че е бил уволнен заради разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Доналд Тръмп отново обиди бившия директор на ФБР
 
Интервюто беше по повод публикуването на новата книга на Коми "Висша лоялност", в която той представя своята версия за събитията около уволнението си, разследването на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ и имейлите на Хилари Клинтън. В нея той сравнява Тръмп с дон на мафията и заявява, че начинът, по който ръководи страната, се базира на егото му и на лична лоялност.
 
Няколко часа преди интервюто да бъде излъчено, Тръмп отправи остри обвинения срещу Коми в Туитър, наричайки го "непостоянен", "определено най-лошият директор на ФБР в историята" и заяви, че той би трябвало да бъде в затвора за предаване на класифицирана информация и за лъжи пред Конгреса.

Бившият шеф на ФБР нарича Тръмп "закоравял лъжец"
 
До уволнението си през май миналата година Коми водеше разследването за евентуални връзки между Русия и предизборния екип на Тръмп. Бившият директор на ФБР определи като стъписваща идеята, че Русия може да има компрометираща информация за американски президент, но добави, че в случая с Тръмп не може да изключи тази възможност.
 
По думите на Коми президентът на САЩ "трябва да вдъхва респект и да изповядва ценностите, които са в сърцето на нашата страна".

Доклад: Служители на ФБР били пристрастни срещу Тръмп
 
"Най-важната (от тези ценности) е истината, а този президент не е способен да го направи", подчерта бившият шеф на ФБР.
 
Освен това Коми заяви, че според него Тръмп се отнася към жените като към "парчета месо".
БТА