Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ще подпише днес двустранни споразумения за сигурност със САЩ и Япония в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия, предаде Ройтерс.

Двете страни се очаква да станат последните две държави членки на Г-7, които ще подпишат подобни споразумения. Петнайсет страни вече подписаха подобни споразумения за сътрудничество в сферата на сигурността с Украйна, обещавайки да продължат дългосрочната си подкрепа за

Киев в борбата му срещу руската инвазия.

Украйна твърди, че споразуменията трябва да включват важни и конкретни ангажименти в сферата на сигурността, но по никакъв начин не следва да заменят стратегическата цел на Киев за присъединяване към НАТО.

"Имаше спекулации, че след сключването на достатъчно на брой споразумения, не ни трябва членство. Това е погрешно. Нуждаем се от членство в НАТО", каза съветникът на украинския президент по външната политика Игор Жовква.

Украйна е водеща тема в дневния ред на срещата на върха на Г-7 в Италия

През януари Великобритания стана първата държава, която подписа споразумения за сигурност с Украйна за срок от 10 години. Дотогава Киев се надява да стане пълноправен член на НАТО.

Лондон каза, че споразумението формализира всички форми на подкрепа, които Великобритания " е оказвала и ще продължи да оказва за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателни данни, киберсигурност, обучение на медици и военни, както и сътрудничество в отбранителната промишленост".

Германия и Франция станаха следващите страни, подписали подобни споразумения, последвани от Дания, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия, Латвия, Испания, Белгия, Португалия, Швеция, Норвегия и Исландия.

Жовква нарече "много важна" клаузата на споразумението с Великобритания, според която могат да се свикат консултации в рамките на 24 часа за оказване на бърза и устойчива помощ.

Това, по думите му, отива по-далеч от "прословутия" Меморандум от Будапеща от 1994 г., според който на Украйна се дават "гаранции" за сигурност от Великобритания, Русия и САЩ в замяна на премахване на ядрените оръжия от нейна територия.

"Не искаме да повторим плачевния опит от Меморандума от Будапеща, която си остана само една декларация", каза съветникът.
Жовква посочи, че Украйна няма нужда да бърза при сключването на споразумения за сигурност. "Нямаме нужда от 10 или 15 споразумения, сключени в рамките на една седмица. По-добре тези 10 или 15 споразумения да бъдат добре премислени, договорени и съдържащи конкретни ангажименти за дългосрочна и разнообразна подкрепа за Украйна", каза съветникът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА